Опит за военен преврат в Турция

Късно в петък през нощта министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм съобщи, че в страната е в ход „незаконно покушение“ на елементи от армията, уточнявайки, че би било точно да се каже, че се извършва опит за преврат. „Няма да позволим това. Тези, които са в това незаконно действие, ще платят най-високата цена“, подчерта премиерът Йълдъръм.
Военните установиха контрол над стратегически обекти в столицата Анкара и най-големия град в страната – Истанбул. Експлозии и изстрели бяха чути и в двата града, над които бяха забелязани изтребители и военни хеликоптери. Танкове бяха разположени на международното летище „Ататюрк“, а по-късно тежка военна техника бе дислоцирана и в центъра на Анкара. Отменени бяха всички полети, а по-късно въздушното пространство на страната беше изцяло закрито. В ранните часове хаотичната нощ срещу събота армията използва и оръжие, в резултат на което се стигна до загинали и ранени.
Обявяването на превземането на властта в Турция беше направино от участниците в преврата с изявление, прочетено в ефира на телевизия NTV. „Властта в страната е изцяло поета“, съобщиха военните, без да бъдат давани допълнителни подробности.
Държавният глава Реджеп Тайип Ердоган призна, че „незначителна група военни“ в страната е предприела опит за преврат. Съгласно думите му зад действията на военните стои Фетуллах Гюлен – имамът, посочен от Ердоган за узурпатор. Президентът призова гражданите на страната да излязат на улиците и да защитят „турската демокрация“.
Малко по-късно турският армейски генерал Юмит Дюндар заяви, че отговорните за случващото се в страната са „малка група от Първа армия“, командир на която е самият той. Дюндар отбеляза, че се намира в непрекъснат контакт с губернатора на Истанбул от първата минута на бунта.
В ранните часове на събота министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм съобщи, че ситуацията в страната „до голяма степен е под контрол“. Представители на турските спецслужби също потвърдиха, че опитът за извършване на държавен преврат в страната е осуетен.
Президентът Ердоган, който до този момент се намираше в Мармарис, се отправи към Истанбул. Малко след напускането му хотелът, в който беше отседнал, е бил обстрелян. Към 01.43 часа президентският самолет TC-ATA, модел Gulfstream G450, е излетял от летище Даламан (в района на Средиземно море – срещу остров Кипър). Хиляди граждани приветстваха държавния глава при кацането му на международното летище „Ататюрк“ в Истанбул, обграждайки кортежа му директно на пистата. Ердоган определи опита за преврат, извършен в страната от група военни като „държавна измяна“, и поясни, че е настъпило време за чистка в армията.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.