Омбудсманът: Не бива да се пита КС предварително за промените в Конституцията

Конституционният съд не би следвало да бъде питан предварително от партиите относно промените в Конституцията.
Тази позиция изрази омбудсманът Константин Пенчев в ефира на Нова телевизия по повод намерението по проекта да бъде потърсено и мнението на КС. Пенчев напомни, че КС тълкува Конституцията, а не дава съвети какво би могло да се промени. Въпреки това, той подчерта, че Конституционният съд вече е направил веднъж прецедент, така че сега той може да се произнесе дали е нужно Велико народно събрание или поправките могат да се осъществят от обикновено.
Омбудсманът е категоричен, че съдебната реформа е необходима. „В момента всички сме в лодката България, която няма как да върви напред, ако няма съдебна реформа“, каза той.
„Аз се боря от 2003 за тази система и съм оптимист, че може да се оправи“, каза Константин Пенчев. Той подчерта, че до момента е имало 4 успешни поправки, които са събирали по 160 гласа, но за първи път 180 депутати подписали промените: „Някои, може би, с мъка, други – със скърцане на зъби“.
На финалната права от първия си мандат Константин Пенчев коментира и бъдещата надпревара за главната роля в институцията. И този път той отказа да коментира опонентката си Мая Манолова, тъй като не било редно.
„За мен нормалното, почтеното е, ако първият мандат не е провал и имам сили, да се кандидатирам“, обясни Пенчев. Той допълни, че може да отговаря за собствения си морал и възможности. Омбудсманът бе номинация на ГЕРБ в предишния си мандат. Този път обаче зад него застанаха Реформаторите.
Пенчев осъзнава, че много пъти е бил неудобен. По тази причина 42-рото Народно събрание му намалило бюджета, когато бил активен помирител при протестите и контрапротестите. Пенчев обаче напомни, че в този период приемал в офиса си както представители на контрапротестите, така и на протестите.
Пенчев изтъкна, че омбудсманът е обществен защитник, той може да настоява за дадени промени и е активен участник в създаването на проектозакони.
Относно бъдещия избор на омбудсман обаче Пенчев не е калкулират как се разпределят силите в Парламента между него и Манолова.
„Нито един път не съм седнал да броя. Гласуването е тайно“, коментира Пенчев. Тайният вот бил гаранция, че няма да има партийни заповеди. В допълнение той заяви, че единственият орган в България, който се избира с тайно гласуване в Парламента, е институцията омбудсман.
Ще се опитам да се преборя с езика на омразата, да бъда обединител между гражданите и институциите, но и между протестиращи и контрапротестиращи – каза омбудсманът. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.