ОЛАФ: Българският проблем е в способността на съдиите да наказват

Съдиите трябва да има способността да наказват. В България именно тук има голям проблем.
Този проблем пред правораздаването ни и борбата с корупцията очерта шефът на европейската служба за борба с измамите с евродфондове Джовани Кеслер по време на публичен дебат за справянето с корупцията на европейско и национално ниво на тема „Институциите срещу корупцията. Добрите практики на ОЛАФ“. Кеслер е у нас по покана на вицепремиера Меглена Кунева.
„Не съм тук, за да ви давам рецепта. Проблемът е разпространен и в европейските институции. Ако погледнете нивото на доверие на гражданите, когато стане въпрос за корупция сред националните органи, наистина е притеснително. Наблюдаваме доста тревожни данни. Това не е непременно български проблем, не искам да го омаловажавам. Лесно е да се каже, че прехвърлянето на добри практики е доста важно, защото това не е български въпрос. Това е общ въпрос“, каза още Кеслер.
Вицепремиерът Кунева пък прогнозира, че следващият доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и оценка няма да е по-добър от предходния. Причината – отхвърлянето от парламента на т.нар. закон „Антикорупция“.
„За забавянето на приемането на закона тази година докладът по механизма няма по-добри шансове, отколкото миналата“, посочи Кунева.
Тя даде заявка, че веднага след изборите на 25 октомври ще започне нови разговори с парламентарно представените партии преди да внесе пак проекта си за закон за борба с корупцията, което може да стане най-рано в началото на декември.
Генералният директор на ОЛАФ определи три стълба за успешната борба с корупцията – превенция, установяване и санкциониране. Той беше категоричен, че един орган не може да покрие и трите направления, но е важно да се вписва в цялостната стратегия. По думите му не е във всяка страна има специализиран антикорупционен орган, но опитът показва, че там където усилията за борба с корупцията се фокусират на едно място, има по-добри резултати.
/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.