Оланд: Турция трябва да направи повече срещу „Ислямска държава”

Турция трябва да предприеме повече действия, за да се справи с „Ислямска държава“ в Сирия, заяви френският президент Франсоа Оланд по време на годишната си реч пред френските посланици, съобщава агенция Ройтерс.
Оланд призова Анкара да възстанови диалога с кюрдските групи, срещу които преди около месец започна въздушни нападения. Апелът му идва само ден, след като Анкара съобщи, че заедно с Вашингтон започва въздушни операции, чрез които да изтласка групировката „Ислямска държава“ извън пограничните зони в Северна Сирия.
„Всички участници трябва да са част от решението. Мисля си за арабските държави от Персийския залив и Иран. Мисля, че Турция трябва да бъде част от борбата срещу „Ислямска държава“ и трябва да започне отново диалога с кюрдите“, каза френския президент.
Според критици на Турция страната е използвала ролята си във водената от САЩ кампания срещу групировката като прикритие, чрез което да нападне бойците на Кюрдската работническа партия.
Държавният глава повтори, че сирийският президент Башар Асад не би могло да е част от бъдещето на страната, но според него има знаци, че може да се осъществи политически преход, и допълни, че страната няма да се отказва от участието си във въздушните удари срещу Ирак, но не и в Сирия. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.