Около 200 бежанци идват всяка седмица у нас

Броят на бежанците и вътрешно разселените лица е достигнал рекордно ниво, 59 милиона и 500 хиляди души, през 2014 година. Това е с над 8 милиона повече в сравнение с 2013 година, пише в разпространен днес в Женева доклад на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Ако всички те бяха събрани в една държава, тя би заела 24-та позиция в света по брой на населението, половината бежанци са деца, обобщава ТАСС данни от доклада. Върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш изтъкна, че хуманитарните организации са безсилни да се справят със ситуацията и предупреди, че очаква пиково покачване на разселените и бежанците в края на годината.
Около 200 души идват у нас всяка седмица, докато през 2013-а цифрата е била двойно по-малка, съобщи за БНР говорителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН Борис Чеширков.
България успя да подобри значително системата за убежища миналата година. Условията в центровете се подобриха и покриха минималните стандарти. Капацитетът на държавата да приеме хора се увеличи петкратно. Удвои се съставът на Държавната агенция за бежанци да изпълнява своите ангажименти. Сега нашите притеснения са свързани с устойчивостта на тези подобрения, както бяха постигнати, тъй като средствата, които са на разположение на Държавната агенция за бежанци, са крайно недостатъчни да се покрият ефективно нуждите на хората в центровете и да се изпълни по най-добрия начин процедурата за определяне на статута на тези хора.
По повод Световния ден на бежанеца ООН за България организира фотоизложба „Граница на надеждата“ – 25 фотографии, 25 истории. Откриването на изложбата е тази вечер в 18:30 часа в Софийската градска градина пред Народния театър „Иван Вазов“.
/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.