Община Разград и защитници на животните – заедно срещу размножаването на бездомните кучета

Община Разград и защитници на животните ще обединят усилия за ограничаване размножаването на бездомните кучета. Това стана ясно на днешната първа среща между общинското ръководство и Сдружение „Защита на животните в Лудогорието”.
В дискусията стана ясно, че проблемът е национален и трудно решим, но и че трябва да се почне отнякъде с овладяването на популацията на скитащите кучета. Кметът д-р Валентин Василев обяви, че още другата седмица ще започне кастрацията на стотината животни, които са в приюта. За акцията са осигурени 5000 лева.
IMG_9088 (1296 x 864)Кметът потвърди ангажираността на администрацията с проблема и потвърди предстоящото изграждане на кастрационен център в Разград и изрази очакванията си от това да има видим ефект в следващите няколко години. Но и не скри притесненията си от това колко висок е прагът на търпимост на ОбС да отпуска пари за ограничаване бройката на бездомните кучета в общината. Бяха приведени и примери за това, как в Разград са засичани кучета с ушни марки от съседни общини, а пък в Заветска община – животни от Шумен…
От своя страна председателят на сдружението за защита на животните в Лудогорието Ирена Райчева пое ангажимент да представи в общината в писмен вид предложенията на неправителствената организация как по-ефективно да се овладее ситуацията с бездомните четириноги. Вероятно ще бъде осъществен и контакт с Фондация „Четири лапи“ за помощ от техни специалисти при нужда. Но кметът бе категоричен, че общината има силите сама да се справи с животните в приюта.
На срещата обаче стана ясно и че основната трудност ще дойде с регистрацията и чипирането на домашните любимци, заради предпочитанията на стопаните, особено по селата, да „сменят адресната регистрация на кучетата си“, като пускат тях или новородените паленца на свобода, вместо да плащат такси, че ги имат.
По време на разговорите се роди и предложението регистриралият и чипирал кучето си гражданин да бъде освободен първата година от плащането на такса за животното – идея, която наистина заслужава да бъде обмислена.
В срещата днес участваха още директорът на Агенцията по безопасност на храните в Разград д-р Илиян Драмалиев, ветеринарни лекари и кметове на населени места. Бе договорено срещите помежду им да станат редовни, предвид сериозността и деликатността на проблема. Защото, не е тайна, че не всички хора са съгласни край детските площадки и училищата да се разхождат едри кучета – пък били те и кастрирани.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.