Общината ще продължи премахването на тополите от поречието на „Лом“-а

„Ще продължим прочистването на коритото на р. Бели Лом в чертите на града, категорично!“. Това обяви пред журналисти кметът на Разград д-р Валентин Василев.
Изявлението му бе по повод факта, Окръжна прокуратура е уведомила Общината, че е прекратила прокурорската проверка по преписката за прочистване на речното корито на река Бели Лом, поради липса на основания за намеса на прокуратурата, както и на данни за извършено престъпление от общ характер.
„Този факт категорично доказва, че действията предприети от Община Разград са законни и са спазени изискванията на Закона за водите, Закона за горите и Наредба 19 на Община Разград. Плановото прочистване на речното корито е извършвано с цел да се избегне опасността от наводнения“, поясни градоначалникът.
Проверката е съвместна, с инспектори и специалисти от териториалните звена на ОДМВР – Разград, Басейнова дирекция „Дунавски район“ – Плевен, РИОСВ – Русе, Регионална дирекция по горите – Русе, ГД „ПБЗН“, както и представители на общинска и областна администрация – Разград. Проверено е прочистването на речното корито на река Бели Лом в участъка от моста на ул. „Любен Каравелов“ до края на землището на Разград в източна посока с обща дължина 1060 м. Този участък попада в урбанизираната територия. Проверката установява, че дърветата в голямата си част са изгнили.
Кметът заяви, че няма да прави компромиси с живота на хората, както се е случвало на много места при бедствия и наводнения.
Той окачестви протестите против прочистването коритото на реката, организирани от неправителствена организиция и общински съветник като „мними каузи за извличане на политически дивидент и популизъм“.
Прочистването на коритото на реката ще продължи, въпреки че фирмата, която го е правила, се е оттеглила, тъй като граждани са възпрепятствали дейността й, каза в отговор на журналистически въпрос д-р Василев.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.