Сечта на тополите скара кмета с общинските съветници

Със скандал и заявка за нови заседания по темата за изсичането на тополите завърши извънредното заседание на постоянната комисия по законност, свикана от нейния председател Калоян Монев, за да научи кой, как и защо изсича дърветата по течението на река Бели Лом в Разград.

Монев обясни, че е поискал сбирката, защото са налице неясноти в процедурата по разпореждането със зеленото богатство. До момента са изсечени 250 кубика дървета, без да има оценка на всяка от 244-те унищожени тополи, дали е била здрава или подлежи на санитарна сеч, заяви председателят на комисията по законност. Той показа снимки от деня, на които се вижда, че съвършено здрави дървета са превърнати в трупи.

Заместник-председателят на комисията Стоян Димитров настоя кметът да отговори какъв е статутът на дърветата, на какъв терен са расли те, как е избрана фирмата „Станислав 88” ЕООД да извърши санитарната сеч, има ли лиценз дружеството и какви такси плаща то на общината.

Кметът д-р Валентин Василев отдели пет минути за присъствие и като отказа да отговаря на въпросите, обясни че процедурата е напълно законна, а той е поискал тя да бъде проверена и от прокуратурата, и Държавната агенция по горите, и РИОСВ. Едната проверка вече била приключила, другите предстояли, съобщи градоначалникът и препоръча на общинските съветници, ако имат други въпроси, да му ги изпратят писмено. След което стана и си тръгна под дъжд от упреци, че бойкотира работата на общинския съвет.

„Поставени сме в нелепото положение да не можем да си зададем въпросите към кмета и администрацията.”, призна съветникът от БСП Стоян Димитров, след като стана ясно, че по нареждане на кмета устна информация пред комисията нямат разрешение да дават и общинарите, които бяха поканени да осветлят казуса.

След като стана ясно, че диалогът между съветниците и администрацията е невъзможен, Стоян Димитров посъветва колегите си да напишат питанията си, за да бъдат те предадени в общината. Председателят на комисията Калоян Монев заяви, че очаква на следващото редовно заседание отговорите кой, как и срещу какво сече тополите край река Бели Лом да бъдат предоставени на съветниците.

Размерът на телефон показва колко голямо е отсеченото дърво
Размерът на мобилния телефон и мъжката ръка илюстрират колко големи са отсечените дървета

Дали тополите от източната страна малкото мостче срещу "Биовет" ще оцелея, предстои да видим.
Дали тополите от източната страна на малкото мостче срещу „Биовет“ ще оцелеят, предстои да видим.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.