Общината увисва 100 000 лева заради поредна недомислица в най-новия просветен закон

На Община Разград няма да достигнат до края на учебната година 100 000 лева за осигуряване на гарантирания на децата от държавата безплатен транспорт до училище, обяви пред журналисти кметът на Разград д-р Валентин Василев.Право на безплатен транспорт имат деца от населено място, в което няма детска градина или училище. Те ползват познатите жълти училищни автобуси, за да стигнат до класните стаи.Алинея 2 на чл.283 от най-новия Закон за предучилищното и училищното образование гласи: „За децата в задължителна предучилищна възраст и за учениците от населени места, в които няма детска градина или училище, задължително се осигуряват средства от държавния бюджет за транспорт до най-близката детска градина или училище, което провежда обучение в съответната група или в съответния клас, и обратно“.
Капанът щраква в началото на тази година, когато от правото на безплатен транспорт се възползват и деца, които учат не в най-близкото училище. По различни причини – предпочитат по-добро училище или специалност, каквато няма в най-близкото до тяхното населено място училище или гимназия.
По закон те нямат това право – трябва да си осигуряват и плащат сами придвижването до училище. Родители и училищни директори обаче заобикалят закона и децата получават служебни бележки, че учат в определено училище. С тази бележка децата се сдобиват и с безплатна карта за обществения междуселищен транспорт. А превозвачите после – логично – си търсят парите, за издадените карти.
В подкрепа на ставащото са и цифрите, които оповести кметът Василев. На 1 януари 2017 г. нужда от транспорт до детската градина и училище са имали 683 деца. На 1 март те са 967. С 284 деца повече!
Кметският екип вече е алармирал Министерство на финансите и очаква решаване на проблема, още повече, че той е валиден за цялата страна. Държавата е превела планираната субсидия за шестмесечието от 73 000 лева, които ще се окажат съвсем недостатъчни да покрият реалните разходи за ученическия транспорт.
Въпросният член 283 от новия просветен закон обаче ще изправи държавата пред още един, много по-сериозен проблем при предстоящия прием на ученици за новата учебна 2017-2018 година. Защото ал.1, т.2 гласи: „Средствата за подпомагане на равния достъп и за подкрепа за личностно развитие включват… транспорт на деца и ученици“…
Да, но цитираната по-горе алинея 2 от същия чл.283 дава това право само на „децата в задължителна предучилищна възраст и за учениците от населени места, в които няма детска градина или училище, задължително се осигуряват средства от държавния бюджет за транспорт до най-близката детска градина или училище, което провежда обучение в съответната група или в съответния клас, и обратно“…
Къде е равният старт, питат вече и родители, и училищни ръководства, които търсят по села и паланки ученици, особено за гимназиите. Защото дете от Завет, примерно, няма да може да ползва безплатен транспорт до Разград, ако иска да учи в тукашната земеделска гимназия, само защото има такава в родния му град. Ами ако там няма специалността, която детето иска да изучава? Къде му е равният достъп до образованието?
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.