Облагат четири групи храни с данък „обществено здраве”

Четири вида вредни групи храни и напитки ще бъдат облагани допълнително, стана ясно на съвместна пресконференция на министрите на здравеопазването Петър Москов и на спорта Красен Кралев. Продуктите, които имат добавена захар, много сол, растителни масла и кофеин, ще поскъпнат заради новия налог.
Различните видове храни и напитки, които имат доказан вреден ефект, ще бъдат обложени с косвен данък, обясни здравният министър Петър Москов. Скалата на допълнителното облагане е заимствана от Унгария, но е пригодена за българските условия. Най-сериозно поскъпване с близо 80% очаква потребителите на имитиращи млечни продукти. Газираните напитки ще имат 31% от цената си отгоре.
Въпреки че пържените картофи се считат за една от най-вредните храни, не във всички случаи ще има поскъпване заради данък „вредни храни“.
Част от храните няма да бъдат облагани, защото имат и полезни свойства или заради социалната им значимост. „Данък обществено здраве не включва нито един вид основни храни – хляб, млечни продукти, плодове, зеленчуци и много други. Напротив, при част от тях целта е насърчаване на тяхната по-висока употреба“, заяви още той.
За съжаление установихме, че от 2700 български училища няма физкултурни салони, а в 433 има помещение, пригодени за занятие по физическо възпитание, които не отговарят на минималните стандарти за практикуване на спорт. Около 700 са училищата, които не отговарят на елементарните стандарти на европейските държави, каза министърът на спорта Красен Кралев.
Затова 20% от новия данък „вредни храни“ ще отидат за физкултурни салони. Още толкова ще бъдат инвестирани в подобряване на начина на хранене в училище, а останалите 60% – в профилактика и превенция. За една година от новия налог се очаква да бъдат събрани 150 млн. лева. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.