Обвинени са 22 митничари от „Капитан Андреево”

/КРОСС/22 от задържаните митнически служители при вчерашната полицейска операция на ГКПП „Капитан Андреево“ са обвинени.

За 14 от тях ще има искания за най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража“, спрямо 8 е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“.

Това стана ясно от отчета за операцията на Апелативната специализирана прокуратура.

Припомняме, вчера сутринта трафикът на „Капитан Андреево“ беше напълно блокиран, заради провеждане на една от най-мащабните операции срещу корупцията в митниците. В операцията участваха ГДБОП и ДАНС. И днес опашката от натрупали се ТИР-ове не се беше източила.

От информацията, предоставена на брифинг от Даниела Попова, административен ръководител, стана ясно, че са извършени 106 претърсвания и изземвания и лични обиски.

За 81 от тях има предварително разрешение от Специализирания наказателен съд и около 25 са извършени в условия на неотложност“, обясни Попова.

Разпитани са митнически служители,както и лица, преминавали през ГКПП „Капитан Андреево“. Разпитани са над 10 свидетели. Извършени са разпознавания.

Според прокуратурата са събрани доказателства за организирана престъпна група, участвала в системно вземане на подкупи от преминаващите през пункта превозни средства.

Използвани са специални разузнавателни средства, включително и видеоналбюдение на помещения, в които са работили митнически служители.

Законът предвижда за тези престъпления от 3 до 10 години лишаване от свобода.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.