НС се разпуска една седмица за изборите

По-нестандартен старт на пленарната сесия подготвя ръководството на Народното събрание. Преди първия звънец за депутатите на 2 септември председателският съвет ще обсъди как да ги задържи в залата покрай наближаващото начало на предизборната кампания от 25 септември.
Идеята е първите седмици от есенната сесия да се напълнят с извънредни заседания веднага, след като се уточни програмата и най-неотложното в нея. Това съобщи за „24 часа“ зам.-председателят на парламента Димитър Главчев.
Няма да се работи в седмицата преди изборите, добави Главчев. Така депутатите ще почиват заради вота от 16 до 28 октомври. А рискови за кворума остават трите пленарни седмици преди извънредния отдих – от 28 септември.
Няма да има специални глоби извън установените в правилника санкции с надницата, но механизъм за по-затегнат контрол на присъствието в този период е наложителен, уточни Главчев.
Премиерът Бойко Борисов ще присъства на първия работен ден на депутатите, за да отговаря на въпросите им заедно със заместниците си. На 2 септември ще се проведе т.нар. блицконтрол. Макар и да не е готова програмата, с която народните представители ще се занимаят в началото на сесията, със сигурност в нея влиза законопроектът за установяване на корупция по високите етажи на властта, подготвен от вицепремиера Меглена Кунева. Приемането му на 1-о четене преди ваканцията претърпя шумен крах след два неуспешни опита за удължаване на парламентарното време за дебатите по него, каквото поискаха от РБ. Предложението обаче бе отхвърлено, след като и депутати от ГЕРБ се въздържаха и така де факто бламираха Кунева.
„В политиката освен днес има и утре. Сега управляват най-добри министри – чисти и пресвети. Но какво ще стане, когато утре дойдат на власт недобри и корумпирани министри?“ Така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира идеята за сформиране на орган, назначен от Министерския съвет, който да контролира Министерски съвет. „Това ми прилича на песента „Когато бях овчарче и овците пасях“, изпълнена от вълка“, заяви той. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.