„Нощ в музея” и Исторически фестивал в Разград от 22 до 25 юни

През тази година Община Разград организира на 22 и 23 юни „Нощ в музея”. Това са няколко инициативи, които се случват във всички музеи на Разград, уточняват от пресцентъра на местната администрация.
Откриването ще бъде на 22 юни от 14 часа в къщата музей „Димитър Ненов”, където ще се прожектира съвременната испанска комедия „Братовчеди”, със съдействието на Институт „Сервантес”-София.
От 19.30 ч. на 23 юни в къщата музей „Станка и Никола Икономови” жители и гости на града ще имат възможността да се срещнат с една съвременна поетеса – Маргарита Петкова, която ще представи книгата си „За поезията и любовта”. Литературната среща се организира със съдействието на библиотека “Проф. Б. Пенев“ – Разград. Участие ще вземат и детска музикално-вокална група „Solveisan” към Център за работа с деца.
От 20.30 ч. на същия ден предстои едно вълнуващо Соаре в къщата на „Акад. Анание Явашов”, където ще бъде и неговата правнучка Евгения Явашева. Там гостите ще могат да се потопят в началото на 20-ти век. Емблематични персонажи от епохата ще посрещат гостите, а автентична музика ще допълва атмосферата на времето, в което е живял академикът.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Отново в четвъртък- от 21.30 ч. в Етнографския музей ще се потопим в духа на народните обичаи под мотото „От Еньовата китка, до огненото було…“, с участието на АИФ „Капанска китка“ при читалище „Просвета 1883″ – Гецово; Средношколски танцов състав „Лудогорска младост“ към Капанския ансамбъл и специалното участие на читалище „Христо Ботев 1919″ – с. Скребатно /Община Гърмен/, които ще пресъздадат автентична родопска сватба.
„Испания – слънце, страст и огън“ е наречена горещата бяла нощ в къщата музей „Димитър Ненов“ от 23.00 ч., с участие на Театрално-музикален център –Разград, Сцена „Назъм Хикмет” , ДТ „Антон Страшимиров” и Разградската филхармония „Проф. Д. Ненов“.
Културните събития в Разград ще продължат и в следващите 2 дни – на 24 и 25 юни, когато ще се проведе тазгодишният Исторически фестивал „Абритус”. Той ще бъде на територията на Археологически резерват „Абритус”. Фестивалът ще покаже на зрителите: театрално-музикална програма с античен сюжет, работилници за автентични занаяти от римската епоха, традиционни облекла и бит на римляните, реконструкция на ритуални практики от древния Рим; спортни състезания и игри от римската епоха, кулинарни дегустации на ястия по антични рецепти, военен полеви лагер, демонстрация на бойни техники.
/e-Razgrad/

Снимки: архив e-Razgrad.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.