Нов пожар над Смолян

/КРОСС/Пожарът над Смолян се разпали на нови две места късно снощи. На място бяха изпратени екипи да гасят разразилото се огнище. Пожарната служба в града е в бойна готовност. По-рано през бедственото положение в Смолян беше отменено. Дотук се стигна, след като в близост до къщите на квартал „Райково“ и две съседни села се разрази огромен горски пожар.

До евакуация на хората обаче не се стигна. Над 200 пожарникари, доброволци и военни участваха в гасенето на огромния горски пожар, който се разрази в труднодостъпната местност. „Екипите работят неуморно“, заяви пред Dnes.bg началникът на пожарната в Смолян Симеон Цървуланов.

Кризисният щаб в Смолян сформира три групи, които се включиха в потушаването на огнището.

„Тук ме доведе дългът, че трябва да помогна, не мога да стоя и да гледам безучастно как пожарът се разраства“, разказа един от доброволците.

24 часа трябваха на властите, за да потушат огнената стихия.

250 декара бял и черен бор в гората са засегнати от пожара. Окръжна прокуратура-Смолян е образувала досъдебно производство за палеж на имущество със значителна стойност. Най-тиражираната версия е, че огънят е пламнал от китайски фенер.

„Не мога да коментирам версиите, важното е, че не допуснахме да има жертви“, каза кметът на Смолян Николай Мелемов.

Предстои разпит на свидетели и изготвянето на различни експертизи, които да установят кой има вина за големия горски пожар.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.