Национален фолклорен събор „Лудогорие“ – традиции и възстановки

Петият национален фолклорен събор вече е в историята. Макар и не толкова пищен и многолюден, организаторите от Сдружение „Лудогорие 2012” и Регионален център „Читалища” в Разград, със спомоществователството на община Разград се постараха в трите дни и вечери на поляните на Пчелина да предложат на всекиго по нещо.
Съборът започна с фалстарт: откриването и първата вечер бе ту с електричество, ту без. Което не попречи на ентусиастите от Ансамбъла за изворен фолклор към читалище „Напредък“ и от читалището в Островче да се раздадат изцяло на сцената. Без микрофон дебютира и осемгодишната Христина Василева, която миналата седмица завоюва златен медал на фестивал в „Златни пясъци“. Към тях се присъедини и именитата народна певица Бинка Добрева.IMG_3423
На сцената в програмата на събора се представиха 70 самодейни състава от всички кътчета на страната. Пред множеството на Пчелина пяха Ваня Вълкова, Здравко Мандаджиев, формация „Багри”, духова музика „Зелени дел”, имаше кукерски игри в изпълнение на група при читалище „Отец Паисий“ – с. Кайнарджа и нестинарски танци в изпълнение на Веска Ахмакова.
Събора закриха снощи победителите в тазгодишния телевизионен формат „България търси талант“ „Виво Монтана“.S 087
Гвоздеят в съборната програма бе участието на родолюбивия шуменски клуб за възстановки „Крум Страшний” и комитет „Възраждане“ – Търговище, които пресъздадоха възстановка „Жива картина по легендата за залавянето на Никифор I с капан, направен от капанците”.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.