Нанков предложи България да бъде разделена на четири икономически района

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков предложи България да бъде разделена на четири района. Това стана по време първата дискусия за новото райониране в страната, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

В присъствието на кметове, областни управители и представители на научните среди той представи три варианта за деление на страната – с шест, пет и четири района. Нанков уточни, че негов фаворит е този с разделянето на 4 района. Министърът подчерта, че дебатите предстоят в цялата страна и ще е нужно да се вземе балансирано решение.

Предпочитаният вариант

Предпочитания от Нанков вариант предвижда България да бъде разделена на четири района – Югозападен, включващ областите: Софийска, София-град, Благоевград, Кюстендил и Перник; Тракийско-Родопски с области Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян; Черноморски, включващ областите Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Шумен; Дунавски, в който влизат областите Търговище, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново Русе, Разград и Силистра.

„Този вариант се доближава до най-дългосрочната демографска устойчивост, която търсим. Той е най-балансиран. При него е спазено естественото географско деление на страната и дава възможност за използване на потенциала на река Дунав и Стара планина“, подчерта регионалният министър.

В момента България е разделена на шест района – Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен и Югоизточен. Заради изискванията на европейската статистика трябва да бъде направена промяна в обхвата им, за да се отговори на критерия за брой население в тях.

Целта на промяната е да бъдат създадени силни и жизнени райони, които да са добре географски обособени и стабилни по отношение броя на населението. Промените трябва да създадат и по-добри условия за европейско финансиране в предстоящия програмен период. Според Нанков трябва да се минимизира явлението „център – периферия“.

Да бъде ли София отделен район

В рамките на дискусията сериозно внимание бе обърнато и върху това дали столицата София да бъде обособена в отделен район, както е предложено в третия вариант. Според европейските регламенти районите се делят на слаборазвити, райони в преход и силно развити. Слабите имат БВП на глава от населението по паритет на покупателна способност, което е под 75% от средното за ЕС. Районите в преход имат БВП, което е между 75 и 90% от средното за ЕС, а силно развитите – над 90%.

Класификацията по този критерий определя достъпа на регионите до европейско финансиране. Силно развитите имат по-ограничен достъп до безвъзмездно финансиране от европейските фондове, а развитите райони нямат достъп до Кохезионния фонд.

Така, ако София град бъде обособен в самостоятелен район от ниво 2, ще има по-ограничен достъп до финансови средства, защото попада в категорията „Развит“. Министърът застъпи мнението, че столицата не трябва да се обособява в отделен район, а да бъде част от голям. Същата позиция изрази и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.