Най-ниски са пенсиите в Разград

Най-ниски са пенсиите в област Разград – 250 лева. С 2 лева повече са в Кърджали и Силистра, показва статистиката на Националния осигурителен институт (НОИ).
Най-високи пенсии се получават в София-град, Бургас и Варна.
Според данните за изплатените пенсии през първото тримесечие на годината, най-високи средни размери се плащат в София-град – 378 лева.Така ножицата между богатите и бедните области е отворена със 120 лева.
Средно 114 лева е разликата и в пенсиите по пол. Данните за страната сочат, че мъжете получават средна пенсия за трудова дейност 384 лева, докато при жените същата е едва 270 лева.
Средно за страната пенсията, изплащана през първото тримесечие, е 313 лева. Най-масова е групата на възрастните хора, които месечно получават между 300 и 400 лева. Това са почти 19 процента от всички пенсионери. Почти същият е процентът и на тези с пенсии между 200 и 250 лева.
Над 840 лева, колкото е таванът в момента, получават едва процент и половина от възрастните, а 15 на сто са тези с размер до 154 лева, колкото е минималната пенсия за стаж и възраст.
За пенсионерите от така наречения сектор „Сигурност“ средната пенсия в момента е 540 лева.
Към края на март пенсионерите в страната са два милиона 177 хиляди души.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.