Назначиха техническа експертиза на металдетектора на иманяра от Венец

Състав на Разградския окръжен съд назначи днес техническа експертиза на металдетектора, иззет от подсъдимия Хаким Рафи от шуменското село Венец. Вещото лице по нея трябва да установи дали металотърсачът е годно техническо средство. По искане на прокурора пък ще се изиска и справка от Министерството на културата дали подсъдимият е заявявал археологически обекти за идентификация и регистрация, както изисква Законът за културното наследство. Затова делото бе отложено за 25 май.
Всичко това се наложи, тъй като подсъдимият отказа да даде обяснения в днешното съдебно заседание. Въпреки че делото се гледа по съкратеното производство, той не призна вината си, но се съгласи да не бъдат разпитвани свидетелите по делото. Прочетена бе само археологическата експертиза.
Припомняме, че 37-годишният Хаким Рафи е обвинен за държане и притежание на ценни археологически обекти, и металдетектор. Според обвинителния акт, културните ценности са открити в лекия му автомобил. Около 15.30 часа на 3 октомври м.г., по пътя между селата Здравец и Подайва е спрян „Форд Мондео” с транзитни немски номера. Колата била управлявана от 37-годишния Х.Р. от шуменското село Венец. В превозното средство са намерени един металотърсач, права лопата и дървено сандъче с метален обков, съдържащо монети на обща стойност 223 лева. От общо 53 броя римски монети, 35 са с археологическа стойност.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.