Над 17 млрд. евро ще са разходите догодина за бежанци във федералните провинции в Германия

/КРОСС/ Разходите за бежанците на федералните провинции в Германия догодина ще надхвърлят 17 млрд. евро, съобщава Die Welt.

Това са поне 2 млрд. евро повече, отколкото е планирало правителството в Берлин. Най-много пари ще бъдат вложени в интеграцията на пристигналите имигранти.

Кабинетът в Берлин е заложил в бюджета 15,3 млрд. евро, които ще бъдат насочени за справяне с кризата. За тези средства настояха германските провинции, които в началото на кризата трябваше да се справят сами с високите разходи за овладяване на бежанския поток. След множество заседания с федералното правителство в Берлин, премиерите на провинциите успяха да се преборят за отпускане на нови средства за тях от общия бюджет. Die Welt посочва, че допитване сред финансовите министри на германските провинции е показало, че те имат нужда от около 17 млрд. евро, за да се справят с бежанската вълна. Тези данни изключват провинция Бремен, която единствено не е предоставила конкретни цифри. Сумата може да се окаже още по-голяма, защото провинциалните министри на финансите базират оценката си на приток от 800 хиляди бежанци за настоящата година, а в Германия вече има един милион кандидати за убежище. Най-много средства ще бъдат вложени в началните и средните училища, които от 2016 г. трябва да поемат всички деца, дошли от Близкия Изток. Голяма част от бежанците не са ходили на училище или са завършили най-много V клас и въвеждането им в пазара на труда също ще отнеме сериозни средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.