Над 1000 българи чакат за трансплантация на орган

От началото на годината са извършени 35 трансплантации, а над 1000 души чакат за нови органи, отчете на пресконференция директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова.
Около 950-1000 чакат за бъбреци, около 50 души – за черен дроб, около 30 души имат нужда от сърце, около шест човека – от бял дроб, а едно момиче чака за трансплантация на черва.
Трима са в листата на чакащите на „Евротрансплант“ за трансплантация на бял дроб, уточни тя.
През миналата година за първи път беше извършена трансплантация на бял дроб на българин, като тя беше направена в Австрия. Подготвят се и български медицински екипи, които да могат да извършват трансплантация на бял дроб, съобщи Симеонова.
Към момента в страната ни има 28 донорски бази, като още три болници са подали документи за сертифициране, каза още Симеонова.
Симеонова посочи, че е нормално да има поне 10 донора на милион население, но България все още е далеч от тези нива.
„Българите разбират донорството и са склонни да даряват. Има безкрайно много добри хора. Те не са преживели своята мъка и загуба, но въпреки това се интересуват дали са добре другите хора, които са спасили чрез своя близък“, коментира Симеонова.
В последните години броят на чакащите за трансплантация трайно се запазва над 1000 души. През последните три години има ръст на донорските ситуации и трансплантациите, след като заради скандали около агенцията през 2011 и 2012 година присаждането на органи буквално спря.
През миналата година са направени 79 трансплантации. От агенцията очакват и тази година броят им да е приблизително същият. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.