Наградите от международната научна конференция на Разградския филиал на Русенския университет заминаха за Молдова и София

Два основни пленарни доклада: на проф. д-р Ливиу Гачеу от Трансилванския университет Брашов в Румъния: „Използване на гроздовите люспи като функционална съставка в хлебопекарната индустрия” и д-р Надежда Михайлова от Русенски университет „Ангел Кънчев” – Филиал Разград: „Фармацевтичната биотехнология – принципи, постижения и бъдеще” поставиха началото на 57-то издание на традиционната международната научна конференция на Разградския филиал на Русенския университет.
На заседанията в двете секции бяха представени 40 доклада с актуална научна и производствена тематика. Участници в конференцията бяха професори, доценти и научни работници от университети в София, Бургас, Пловдив, Ямбол, Стара Загора, Варна и др. В работата на конференцията взеха участие и учени от чужбина – имаше представители на научни организации от Румъния, Украйна, Молдова, Македония, Хърватска, Русия и др. С голяма част от тях преподавателите от Филиал – Разград работят в общи научни проекти. В заседанията на конференцията се включиха и представители на фирми от региона, работещи в областта на химичните технологии, биотехнологиите и хранителните технологии.
Авторите на най-добрите доклади от двете секции бяха отличени с Грамота и Кристален приз „The Best Paper“ на Ректора на Русенския университет ”Ангел Кънчев”. Отличените доклади са: „Сензорен анализ и реологични характеристики на йогурт от козе мляко” на Кристина Попович и колектив от Молдова и „Стратегическо проектиране на интегрирани ресурсно-осигурителни вериги за производство и разпространение на биоетанол” с автори Евгений Ганев и колектив от Институт по инженерна химия на БАН – София.
В категорията за млади учени и докторанти бяха отличени два доклада от Университет „Проф. А. Златаров” – Бургас на Цветалина Ибрева и колектив на тема „Синтез и изследване на никел-вилемитови керамични пигменти” и на Златина Бечева и колектив „Синтез на цианови багрила и сравнение на конюгатите им с антитела за микроскопско приложение”.
Ежегодният научен форум се организира съвместно със Съюза на учените в България – клон Разград, Регионален академичен център на БАН Разград, ЕИЦ – Европа Директно – Велико Търново, Дом на науката и техниката – Разград, под патронажа на кмета Разград д-р Валентин Василев.
За гостите на конференцията беше организирана и културна програма включваща посещение на Интерактивен музей ”Абритус”.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.