Москов отне лиценза на болница заради източване на пари от НЗОК

/КРОСС/Разрешителното за дейност на хирургична болница „Папуров“ ООД в гр. Търговище е отнето с официална заповед на здравния министър Петър Москов, обяви самият той пред медиите днес. По думите му това е първото лечебно заведение с отнет лиценз в новата ни история.
Но – предупреди Москов – за всяко лечебно заведение, за което се докаже, че е източвало НЗОК, ще последва същата съдба като болницата в Търговище.
Това е ясен сигнал, че държавата започва да действа, заяви здравният министър.
Здравното заведение е частно.
Лицензът е отнет, защото болницата буквално е точела пари от Здравната каса.
След продължително разследване е било установено, че лечебното заведение е отчитало фалшиви хоспитализации пред Националната здравноосигурителна каса и по този начин е източвало пари от публичния фонд. Болницата е приемала пациенти само на хартия и ги е лекувала от заболявания, каквито те нямат. За последните 9 месеца от проверката нарушенията са в размер на 200 хил. лева.
Заповедта за затварянето й вече е връчена и по думите на Москов лечебното заведение не функционира. В отделенията му са настанени 16 души, но те ще бъдат пренасочени за лечение в други болници по тяхно желание.
Преди дни Върховният касационен съд е излязъл с решение, от което става ясно, че Хирургичната болница „Папуров“ в Търговище е нарушила права на пациенти.
Проверката в болницата е започнала още през 2007 година, а проверяваният период е 9 месеца. Делото е преминало през три инстанции, но едва преди дни е излязло и решението на ВКС. Според съда болницата е източила 200 000 лева от Здравната каса.
Управителят на болницата Добрин Папуров е осъден на 3 години условно.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.