Москва: Терористичен акт е свалил самолета в Египет

Причината за катастрофата с руския самолет А321, който се разби в Египет на 31 октомври, е терористичен акт със самоделно взривно устройство с мощност 1 кг тортилов еквивалент. По отломките на руския самолет са откирити следи от взривно вещество, съобщи на директорът на руската федерална служба за сигурност в Русия Алескандър Бортников. По думите му смъртта на 224-та пътници и екипаж на самолета е била причинена от самоделно взривно устройство.
„Много еднозначно – това е терористичен акт“, обявил Бортников.
На 31 октомври руски пътнически самолет се разби в Египет. Самолетът извършваше чартърен полет от курорта Шарм ел-Шейх до Санкт-Петербург. При катастрофата загинаха всички 217 пътници и 7-членен екипаж.
Русия ще открие виновните и ще ги накаже, заяви президентът Владимир Путин.
„Убийството на наши сънародници над Синай е сред най-кървавите престъпления. Ние няма да изтрием сълзите от нашите души и сърца. Те ще останат с нас завинаги. Но това няма да ни попречи да намерим и накажем престъпниците. Ние трябва да знаем поименно. Ще ги търсим навсякъде, където и да се крият. Ще ги намерим във всяка точка на планетата и ще ги накажем“, каза Путин. Той обеща отговорност да понесат и всички помощници на терористите. „Онези, които се опитват да окажат съдействие на престъпниците, трябва да знаят, че последствията ще лежат изцяло на техните рамене. Всички наши служби трябва да се съсредоточат върху това“, допълни той.
Путин подчерта, че Русия ще увеличи въздушните удари в Сирия. „Нашата бойна авиация трябва не просто да продължи своята работа в Сирия, но трябва и да я засили по такъв начин, че престъпниците да разберат, че възмездието е неизбежно“, нареди Путин. И подчерта, че лично ще проверява как върви работата.
Двама работници на египетското летище Шарм-ел-Шейх са задържани за съпричастност към взриването на руския самолет, съобщи „Ройтерс“.
Руските служби обявиха награда от 50 милиона долара за информация, която ще доведе до разкриване на атентаторите.
„Федералната служба за сигурност се обръща към руската и международната общественост за съдействие за установяване на терористите“, съобщи ФСС, цитирана от РИА „Новости“. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.