Министър Танев е отказал да подпише новите учебни планове

/КРОСС/ Министърът на образованието Тодор Танев е отказал да подпише новите учебни планове за обучението от I до XII клас, съобщи той в интервю за БНТ. Ще има още разяснения и обсъждания, преди предизвикалите спорове програми да бъдат приети, поясни министърът.

„Съобразихме се с 250 становища и сме се срещали с няколко гилдии. Нищо не е предрешено. Нищо няма да се подпише, преди да се съобразим с всички мнения“, обеща министърът.
На сайта на Министерството на образованието е публикувана информация какво, защо се прави и кои са новите моменти. Публикуван е и електронен адрес, на който заинтересованите могат да изпратят въпроси по темата. Танев обяви, че държи на възможно най-широкото обсъждане, като забавяне от няколко седмици нямало да попречи на изработката на новите учебници.

Министърът на образованието каза още, че иска да направи допитване и до Министерството на финансите, което да се произнесе дали исканите нововъведения може да бъдат покрити финансово, защото, реално, часовете по всички предмети ще да се увеличат. Танев каза, че в министерството се работи при пълна откритост. Вече били ясни и имената на хората, които се опитали да направят „комплот“ с учебните програми. Предстояло сериозно разследване, защото сред тях имало и служители на министерството.

По повод критиките за изключените хуманитарни предмети, министърът каза, че те може да се учат, ако са сред избираемите. Що се отнася до часовете по чужди езици, те намаляват с 206 за целия гимназиален курс, но може да се увеличат по преценка на директорите, като се вземе от квотата на избираемите предмети, която е общо 685 часа.

„Това всъщност е старото Трудово обучение. Новият елемент е, че освен ученето на сръчност, се разяснява къде и как може да се пласира продуктът“, каза Танев в отговор на въпрос за обосновката на предмета Предприемачество и технологии в програмата на първокласниците.

Министърът на образованието призна, че част от формулировките в учебната програма са плашещи и сложни, като вече имало редактирана версия. Танев обяви, че по негово желание не е имало масово оповестяване на логиката на реформата, но това ще бъде направено.

Държавата търси законен начин да се намеси в бройката на учебниците по отделните предмети, каза Танев. Ще увеличим групата на тези, които ги оценяват и ще усложним процедурата, в добрия смисъл. Дори мисля за електронно гласуване от учителите, каза Танев.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.