Местан предлага нов проект за съдебна реформа

Изтегляне на сегашния проект за конституционни промени и гласуване преди местните избори само на точките, по които има консенсус.
Това предложи на ГЕРБ лидерът на ДПС Лютви Местан. Той подчерта, че партията му по този начин ще ускори съдебната реформа, допълва бТВ.
Вчера от АБВ заявиха, че биха подкрепили само три от точките от сегашния законопроект – разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегии, пряк избор на членовете от магистратската квота и засилване на ролята на инспектората.
РБ и правосъдният министър Христо Иванов държат на сегашния вариант за конституционни промени. Днес ДПС официално ще обсъжда въпроса с ГЕРБ.
Неведнъж съм казвал, че промените в конституцията не са в резултат на някакво персонално его, а те са възможни само при широк прозрачен дебат и голям консенсус по тях. Актуалното предложение, което ще представим на господин Борисов при срещата ни днес, за което ще говорим и с президента, и лидерите на останалите партии, е следното: Вместо да губим времето с джентълменски споразумения и други декларации, ние предлагаме директно към внасянето на новия консенсусен законопроект, за което естествено трябва да бъдат оттеглени сегашните предложения. Но тук трябва да се наблегне не на оттеглянето, а на внасянето на тези предложения, около които може да се постигне широко съгласие. Тъй като има законов срок от един месец, който трябва да мине след внасянето на едно такова ново предложение, то аз предлагам ако предложението бъде внесено, то на 21 август или на 23 август да има извънредно заседание, на което това ново предложение да бъде обсъдено и гласувано, коментира Лютви Местан.
Лидерът на ДПС анонсира, че ако идеята му срещне подкрепа, партията ще бъде съвносител на текстовете.
Ние сме готови при един добър диалог да подкрепим едни такива предложения и се надявам всички системни партии, сред които ГЕРБ, Реформаторския блок, БСП, АБВ и ние да успеем да се обединим около консенсусните предложения за реформи в конституцията. Съдебната реформа и промените в законите и конституцията не са по силите нито на реформаторите, нито на ДПС, нито дори на ГЕРБ самостоятелно, заяви лидерът на ДПС. Ако успеем да се обединим около това ново предложение ние сме готови да застанем зад него със своите подписи и своя ангажимент, като спомогнем за максимално бързото му приемане. Сегашния законопроект за промени в конституцията нямат достатъчната подкрепа и дори да успеят измъчено да съберат 160 гласа то по закон следващото им обсъждане ще е чак към края на октомври, коментира още Лютви Местан.
Има много логика в създаването на две колегии във ВСС, на колегии на прокурорите и на съдиите. В момента има превес на членовете му избирани от магистратите и избираните от Народно събрание и това е правилно, за да бъде гарантирана тяхната независимост. Когато във ВСС се създават две колегии, то този принцип на превес и независимост на магистратите трябва да се запази, а в сегашните предложения за конституционни промени има едно изравняване на магистратската и парламентарната квота, което прави тези предложения неприемливи, коментира още Лютви Местан. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.