Медицинските бележки ще бъдат с номер на амбулаторния лист

Медицинските бележки, с които се извиняват училищните отсъствия, ще бъдат с номер на амбулаторния лист, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Номерът на амбулаторния лист е от документ за преглед в спешен кабинет или от болница при лечение.
Училищните власти ще гледат датата на бележката – ако ученикът е отсъствал, дори по болест преди датата на прегледа, бележката ще извинява само отсъствията след медицинското.
Това стана ясно след разговори между министъра на образованието и науката Меглена Кунева и министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. Той е поискал директорите на регионалните здравни инспекции да информират всички лекари за новите изисквания за издаване на медицински документи.
Според новите указанията, отсъствието от училище по медицински причини, трябва да бъде удостоверено от лекар.
Удостоверението е на базата на медицинската документация – амбулаторен лист за лечебните заведения за извънболнична помощ, фиш за обслужен спешно болен за центровете за спешна медицинска помощ или лист за преглед на пациент в консултативно-диагностичния блок.
Необходимостта от отсъствие от училище по медицински причини се документира в отделен документ „Медицинската бележка“, която се попълва и подписва от лекаря, прегледал ученика и се подпечатва с печата на лекаря или лечебното заведение.
В медицинската бележка задължително се вписва номерът и датата на документа за преглед.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.