МВР предлага: Акт да се пише само при тежко нарушение на пътя

МВР предлага водачите да бъдат глобявани с актове само при извършени тежки нарушения на пътя. За всички по-леки нарушения, които са и масови, от вътрешното министерство предлагат шофьорите да бъдат санкционирани с фиш, като по този начин според тях ще се увеличи и събираемостта.
Според главния прокурор Сотир Цацаров са нужни промени в Закона за административните нарушения и наказания, тъй като в момента нарушителите на пътя много трудно могат да бъдат издирени от полицията. Цацаров даде пример с нещо, което е действало преди време, когато водачите с кръвна проба над 0,5 алкохол са били отвеждани при съдията и осъждани веднага.
От своя страна вътрешният министър Румяна Бъчварова посочи, че най-голям брой пътнотранспортни произшествия – 71 процента, стават в населените места. 28 процента от катастрофите стават извън населените места, а 6,7 процента на автомагистралите. Бъчварова уточни, че градовете с най-много катастрофи са София, Пловдив и Варна.
Транспортният министър Ивайло Московски обясни, че трябва да се вземат мерки за начина, по който се провеждат шофьорските изпити и да се помисли дали не трябва да бъде върнато, например, обучението на полигон, което в момента липсва. Според Московски трябва също да се обърне внимание и на техническото ниво на автомобилите, както и на извършването на техническите прегледи.
Очаква се да бъдат сформирани работни групи, които да работят върху промените в Закона за движението по пътищата. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.