Мароко: ИДИЛ изпраща свои бойци в Европа като бежанци

/КРОСС/ В своя декларация от 2.12.2015 мароканското МВР информира за задържането на престъпна група в граничния град Ужда. Тя е била съставена от един мароканец и двама турци. Последните са извършвали „незаконни послушвания на разговори на една от големите местни телекомуникационни компании чрез модерни технически устройства“. Чрез част от придобитите по криминален начин средства те са финансирали завръщането на бойци на ИДИЛ през турските граници към Европа. Изданието „Мароко сега“ посочва като съседни на Турция страни Румъния и Унгария. Очевидно авторът на материала има предвид двата балкански лъча – през България и през Гърция.
В текста на мароканското силово министерство се посочва, че единият от турците е изпълнявал оперативни функции в терористичната организация. Той е бил ръководител на Шариатския съвет на един от отрядите на ИДИЛ в провинция Хама, Сирия, съобщава арабистът Владимир Чуков в поста си във Фейсбук днес.

Изданието припомня, че още през февруари т.г. турските власти са информирали европейските си колеги, че повече от 3000 бойци, обучени в различни джихадистки формации, са се опитали да преминат по различно време от териториите на Сирия и Ирак в Турция. Според текста от там е лесно да се премине през България и Унгария към останалите европейски страни. През май т.г. е имало подобно предупреждение от либийското правителство към представители на ЕС, че терористи от ИДИЛ използват корабите за бежанци, за да се инфилтрират в Европа.

Необходимо е да се припомни, че мароканските служби изиграха решаваща роля за задържането и неутрализирането на втората група терористи в Париж след кървавите атентати от 13 ноември. Насочването на френските служби към апартамента, в който бяха елиминирани терористите, в това число и главния организатор Абдел Хамид Абаауд, е заслуга на мароканските им колеги. Всъщност основният източник на ценната информация е бил Ясин, един от братята на въпросното лице, задържан в марокански затвор през май 2015 г., след завръщането си от Сирия като джихадист. Не е ясно дали бащата Омар Абаауд има нещо общо с даването на тази информация от Ясин, дали той не е оказал натиск върху него. Бащата се е завърнал да живее през май 2015 г. от Белгия в родното Мароко, тъй като е бил обект на постоянни полицейски разпити от белгийските власти след разкрития опит на неговия син Абдел Хамид за терористичен акт на територията на кралството в началото на 2015 г. Пред арабски медии Омар Абаауд заяви, че „не иска да вижда сина си Абдул Хамид, тъй като той е разбил семейството“, посочва още Чуков.

На базата на получената информация мароканците са уведомили френската страна, че Абдул Хамид не е в Сирия, а в Париж и че ако искат да се доберат до него трябва да наблюдават братовчедката Хасна. След подслушване и проследяване именно тя ги е завела до въпросния апартамент.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.