Лудогорието поиска от Министерство на отбраната 10 200 лева за ремонт на пет войнишки паметника

Областната комисия „Военни паметници“ одобри днес финансовата заявка от 10 200 лева за ремонт на пет войнишки паметника през 2019 г. В заседанието, ръководено от зам.-областния управител на Евгени Драганов, участваха и двама представители на Министерството на отбраната, което отпуска необходимите средства: главният експерт в дирекция „Социална политика“ Радослав Симеонов и старши експертът в същата дирекция Илияна Дамянова.
Присъстваха представители само на три от седемте общини в областта: Разград, Кубрат и Лозница. От Разград предлагат за задължителен ремонт Паметника на загиналите воини и Мавзолея-костница на загиналите руски воини и опълченци на пл. „Възраждане“, съответно със 748 и 843 лева. В община Кубрат от ремонт се нуждаят паметници в Кубрат и Каменово, съответно за 4850 и 1200 лева. В община Лозница имат нужда от 2560 лева за ремонт на паметника със счупения кръст край Гороцвет.
Секретарят на Областната комисия Тодор Крушевски припомни, че за тази година се очаква подкрепа от Министерство на отбраната за ремонт на три паметника: в Побит камък за 3182 лв., в Гороцвет в центъра на селото за 1240 лева и в Тодорово за 700 лева. През 2017 г. пък е одобрено финансиране за паметника в Юпер, по същата линия е подпомогнато и издаването на сборник на Регионалния исторически музей „Военната памет на Разград“ с 3000 лв., по-късно обаче е подадено искане за още толкова пари.
В края на заседанието Евгени Драганов получи грамота за почетен член на Съюза на ветераните от войните във връзка с патриотичното възпитание на младото поколение и активната дейност в тази насока заради ангажимента си към представянето на изложбата „Военните паметници в област Разград“.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.