Лондон и Париж поискаха европейска помощ за емигрантите

/ Klassa.bg/ Светът е изправен пред „глобална криза на миграцията“, която изисква европейски и международен отговор, заявиха вътрешните министри на Великобритания и Франция, цитирани от АФП.
Решаването на мигрантската криза в Кале и Ламанша е главният приоритет на двете държави, гласят думите на Бернар Казньов и Тереза Мей. Те обаче смятат, че тежестта не бива да лежи само върху Лондон и Париж и посочват, че „много от хората в Кале са пътували през Италия, Гърция или други страни“.
В последните седмици стотици мигранти опитват да влязат в подводния тунел и да се качат на превозно средство, пътуващо за Великобритания. Поне 10 души са загинали в тези опити от юни насам.
По-рано тази седмица британското правителство обеща 10 млн. евро за подобряване на оградите около Ламанша във Франция. Премиерът Дейвид Камерън заяви, че кризата може да продължи през цялото лято и каза, че ще изпрати и повече кучета-пазачи, които да помогнат на френската полиция в борбата им с мигрантите.
Междувременно лидерката на Лейбъристката партия Хариет Харман призова премиера да поиска обезщетения от Франция заради наплива от мигранти в Ламанша, съобщи Би Би Си.
Според лейбъристите Париж трябва да плати компенсации на британците, засегнати от провалите на граничната охрана. Харман поиска премиерът да наложи дипломатически натиск върху Франция да покрие всички загуби, причинени от влезлите във Великобритания мигранти.
Лидерката на лейбъристите освен това критикува Камерън, че не е успял да накара френските власти да проведат коректно процедурите за работа с пристигащите мигранти, а вместо това само влошава ситуацията с бездействието си.
От „Даунинг стрийт“ обаче коментираха, че посочването на виновници няма да реши кризата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.