Къщата със слънчевите часовници събира слънчеви деца

Все по-различни и по-разнообразни са потребностите на децата ни в съвременния свят. Все по-тясно им става в традиционната рамка на стандартното училище. Това е и причината в резонанс с техните изисквания да се създават различни форми, които да удовлетворяват новите им изисквания.
Повече от 10 години вече Центърът за извънучилищна подготовка „Резонанс” в Разград /ъгловата къща на улиците „Раковска“ и „Венелин“/ работи успешно. И съвсем не е случайно, че сградата, в която се помещава, на фасадата си има два слънчеви часовника – летен и зимен. Има нещо много символично в този факт – те отмерват времето чрез слънчевата светлина. Привлечени от атмосферата, децата тук учат и се забавляват, играят и работят.
За най-малките ученици център „Резонанс” предлага занималня след училище, където да подготвят домашните си работи за следващия учебен ден. На по-бързите им остава време да се занимават допълнително по различните предмети, а това им помага и в подготовката за състезания и олимпиади. Работи се в малки групи, което позволява да се обърне достатъчно внимание на всяко дете и да се постига максимално добър резултат.
С всички ученици се работи и индивидуално по всички учебни предмети, като помощ по учебния материал и надграждане на знанията.
За седмокласниците се предлагат няколко форми на обучение: индивидуално, в малки групи и кратки курсове по математика и български език и литература. Всеки месец се провеждат пробни изпити, където учениците могат да проверят своите знания до момента и да се консултират с преподавател по съответната дисциплина. Всяка година средният успех на учениците, които се обучават Център „Резонанс”, е много по-висок от средния успех за региона.
Много успешно се представят и по-големите ученици на матурите и кандидатстудентските изпити. Тази година най-много са отличните оценки по биология и БЕЛ.
Изключително забавно и полезно е за децата прекарването на лятото с ръководителите от Центъра. С желание се подготвят за новата учебна година, но и много играят, рисуват, забавляват се. Организират си весели тържества и екзотични партита. Учат се да общуват с природата и да я пазят. Всички учители работят с много любов, огромно внимание и професионализъм.
Има и атрактивни инициативи, които са в контекста на потребността на децата да общуват с природата, да я пазят и обогатяват. В тази връзка разделното събиране на отпадъци, засаждането на дръвчета, за които децата сами са се погрижили, са външен израз на стремежа им да променят реалността край себе си, което пък неминуемо е полезно и за града ни.
Много са възможностите за работа в Центъра за извънучилищна подготовка „Резонанс”. Тук мога да се изучават български, руски, немски, английски, италиански и френски език. Обучението по немски и английски език може да завърши с издаване на международен сертификат за владеене на езика.
Най-новата форма на работа в тази посока е курсът по италиански език, който стартира в края на август т. г. От три месеца вече няколко влюбени в италианския език и култура момичета навлизат в музиката му, запознават се с историята и забележителностите на Италия. В обучението се използват елементи на сугестопедичния подход за изучаването на езика, което прави процеса нестандартен, лек и забавен. Подобен курс се организира за първи път в Разград. Предстои разкриване на втора група по италиански език за ученическа възраст и група за изучаване на френски език.
Със специфичната си насоченост и атмосфера Център „Резонанс” в действителност резонира с потребностите на децата. Защото посоката тук е любов и пълна отдаденост.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.