Култура или… културизъм? ДПС учи на български

ДПС изнесе публичен урок по български правоговор и правопис на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Партията на Местан излезе с позиция по поканата на лидера на воеводите за дебат на тема българска история.
Скандалът между двете партии избухна преди дни, когато ДПС откри предизборната си кампания с „Кой уши байряка?“, изпълнена на турски. Воеводите вече сезираха ЦИК заради нарушение на изборния кодекс с агитация на чужд език.

„Бихме участвали в дебата с г-н Каракачанов, ако той успее да се ограмоти за правописа и правоговора на думата „мултикултурализъм“, написаха от ДПС в позиция до медиите. От партията напомнят, че според лидера на ВМРО тази дума е „мултикултуризъм“.

От ДПС разясняват, че мултикултурализъм е термин, който се отнася до приемането на различни културни групи, явления и характеристики в рамките на общността. „Докато мултикултуризъм (!?) е авторство на самия Каракачанов, което е „произведено“ от явно по-достъпното му име на вид спорт, който е свързан с демонстрация на мускули, а не на интелект“.

От ДПС критикуват и правоговора на друг патриот – на депутата от ПФ Димитър Байрактаров, който казал „дефицит на липса на недостиг“.

„Ако трябва преднамерено да прибегнем до техния език и стил, те все още не са усвоили „фундамента на основите на темелите“ на правописа и правоговора на съвременния български книжовен език“, коментират още от ДПС.

/Dnes.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.