Кръгла маса: Културно–историческото наследство на Разград. Значението му за европейската култура и ролята на читалищата за неговото опазване и съхраняване

Събитието е част от дейностите, свързани с председателството на България в ЕС, в годината на културното наследство и се реализира от Община Разград, в партньорство с РЕКИЦ „Читалища”, финансирано по програмата за подкрепа на инициативи на общините, свързани с програмата за българското председателство на ЕС – 2018 г. Организатор на събитието беше Регионален експертно–консултантски и информационен център „Читалища“ (РЕКИЦ).

Участници в днешния форум бяха секретари, председатели и зам.-председатели на читалища от всяко населено място в областта, сред присъстващите имаше и кметове на населени места на територията на община Разград, граждани и представители на институции. Сред гостите беше г-жа Христина Русева – началник на отдел „Програми и проекти” на Община Разград, Юлиан Данаилов – шеф на Областния информационен център, Димитър Петров от Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” – Разград, Нели Николова и Виктор Костадинов от Регионалния исторически музей.

В началото Даниела Петрова – ст. експерт РЕКИЦ „Читалища”, представи накратко проекта „Българското председателство на Съвета на ЕС, Годината на културното наследство и приносът на Разград за европейското многообразие”, чиято основна цел е била да се повиши нивото на информираност и да се популяризира същността и ресурсите на читалищата като местни културни центрове. Всеизвестни са функциите на читалищата по отношение на подпомагане процесите на евроинтеграция. Конкретната цел на проекта е била да се фокусира вниманието върху културното наследство на Разград като част от европейската култура. Да се изтъкне значението и неговият принос за утвърждаване положителният образ на България. През месеците март и април Регионален център „Читалища” организира много голяма информационна кампания в читалищата на Община Разград, в която са участвали над 400 души. Чрез презентации, дискусии и информационни материали местните общности са запознати със същността, ролята и значението на българското председателство, както и с европейската година на културното наследство.

Днешната Кръгла маса имаше за цел да сложи акцент върху местната културна идентичност, материалното и нематериалното културно наследство на Разград, както и ролята на читалищата за нейното съхраняване. Защото именно читалищата са места, където се пази наследството. Не случайно в края на 2017 г. българското читалище беше вписано в регистъра на добрите практики на ЮНЕСКО.

В тази връзка Юлиан Данаилов направи обобщение на постигнатите за България резултати в рамките на периода на българското председателство. Презентацията на Нели Николова и Виктор Костадинов от Регионалния исторически музей показа историческите забележителности на Разград и обектите на РИМ – Разград, чиито експозиции представят културно-историческото наследство на Разградски регион. Димитър Петров от РБ „Проф. Боян Пенев” направи една вълнуваща виртуална разходка в миналото на града, разказа за етносите, етнографските групи и техните традиции в Разградския край. Много атрактивно Валентина Василева представи Етнографския музей в с. Побит камък, след което Милена Дончева разходи виртуално присъстващите из Етнографския комплекс в с. Топчии.

Едновременно с това бяха изказани и благодарности за новото рекламно издание на Община Разград – „Разград. Докоснете миналото – изживейте настоящето”.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.