Концерт и паметна плоча за маестро Асен Мутафчиев

С концерт спектакъл и откриване на паметна плоча бе отбелязана в Шумен 75-годишнината от рождението на маестро Асен Мутафчиев. Паметната плоча е на централния вход на читалище „Тодор Петков“. Тя бе открита днес от председателя на Общинския съвет Борислав Беджев и зам.-кмета по култура Найден Косев.mut
На официалната церемония присъстваха представители на Общината, читалищни дейци и граждани. Музика на Асен Мутафчиев изпълни Градският духов оркестър „Михаил Биков”.
img_7686А снощи в залата на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ бе спектакълът „Спомен за маестрото“. На сцената пяха свириха и танцуваха над 130 души: от деца на 4 години, до самодейци на по над 70-годишна възраст – голяма част от тях имали удоволствието да работят и творят заедно с Асен Мутафчиев. В концерта участваха Ансамбълът за народни песни и танци „Мадара“ и Детско-юношеският фолклорен ансамбъл „Звънче“ към читалище „Тодор Петков“, в което маестрото работи и твори през целия си живот.
img_7695Накрая на спектакъла публиката и артистите в залата видяха и преживяха един от звездните мигове на признание към стореното от Маестрото – мигове от награждаването му със„Световен Оскар за фолклор“ на Международната асоциация на фолклорните федерации.
Видяха и чуха в негово изпълнение и една от любимите му народни песни.

…………….
Асен Мутафчиев бе едно от водещите имена в българския фолклор. Диригент, композитор, хореограф, автор на учебни помагала и учебници, дългогодишен главен художествен ръководител на ансамблите „Мадара“ и „Звънче“.
Асен Мутафчиев е почетен гражданин на Шумен, дългогодишен председател на читалище„Тодор Петков“ и председател на Областния читалищен съвет.
Маестрото е и Лауреат на наши и международни фестивали и конкурси, носител на много златни медали, на орден „Св.Св.Кирил и Методий“ I-ва степен, на Вимпела на Министерството на културата и на почетния знак на Шумен.
През 1994 г. бе удостоен с най-високото отличие на Съюза на музикалните и танцови дейци в България „Златна лира“. Удостоен със специални Диплома и Медал в знак на световна признание за изключителни заслуги, като музикант, педагог, композитор и диригент, номиниран и включен в световната енциклопедия „2000-Бележити музиканти на ХХ век“ – издание на Международния биографичен център в Кеймбридж – Англия.
През 2010 г. маестро Мутафчиев получи „Световен Оскар за фолклор“ на Международната асоциация на фолклорните федерации в Италия.
Асен Мутафчиев почина на 14-ти септември 2011-та.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.