Концерт в Брюксел откри Българското председателство на Съвета на ЕС

Министърът за българското председателство Лиляна Павлова официално откри Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на министерството. Тя даде началото на концерт в центъра за изкуства „БОЗАР“.

„Говорим много различни езици, но не се нуждаем от превод за нашата обща култура. Историята на България е над 1300 години и ние сме единствената страна в Европа, която не е променила името си от основаването си. Вероятно знаете, че страната ни може да бъде класирана на трето място в света след Италия и Гърция по отношение на своето археологическо наследство“, каза в словото си Павлова.

„Това, което може би не знаете, е, че на нашите български земи траките са правели едни от най-хубавите вина в Европа“, подчерта тя и добави, че тези дни в България са специални, защото празнуват винопроизводителите.

„Но траките освен с виното, са известни и със своята уникална музика и с Орфей. Ние се гордеем да ви представим нашите най-красиви гласове“, каза още Павлова. Тя отправи специални благодарности към българското явление на световната оперна сцена, сопраното Соня Йончева, която прие да се присъедини към събитието от Ню Йорк, след което пожела на гостите „Наздраве“ с чаша българско вино от тракийските земи.

В програмата на концерта в зала „Бозар“ участват още Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, хор „Ваня Монева“ с диригент Ваня Монева и пианиста Людмил Ангелов, които представят произведения както от българската, така и от европейската класическа музика и фолклор.

На събитието присъстват премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на културата Боил Банов и официални лица, представители на европейските институции.

„Нашият общ дом Европа не е само пясък, камък, бетон и стъкло, тя е дух и тъкмо той е най-солидната основа на дома ни“, заяви президентът Румен Радев на тържествения концерт

Той припомни как е създадена сградата на BOZAR, като отбеляза, че историята й е „урок по Европа“: След Първата световна война архитектурната забележителност е изградена със спомоществования от ценители на изкуството след отказа на правителството да финансира проекта на белгийския архитект Виктор Орта.

„Европа трябва да бъде разбираема, ако иска да й вярват и да я подкрепят“, призова президентът Радев, като даде пример с друг момент от историята на BOZAR, когато е решено името на комплекса да се изписва с пет букви вместо първоначалното наименование на френски език с девет букви и един знак.

„България извървя труден, много тежък път до Брюксел, но мисля, че всеки българин днес е щастлив, че не само сме в Европейския съюз, но и председателстваме Съвета на ЕС.“ С тези думи министър-председателят Бойко Борисов се обърна при официалното откриване в Брюксел на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.