Коневските славеи с награда от Копривщица

Групата за автентичен фолклор при читалище „Нов живот” в исперихското село Конево огласи местността „Войводенец” край град Копривщица със своите медени гласове. Песните „Стоян буля думаше”, „Зейо , Злата, люби” и „Ай да идем, любе ле, двама на сбор” се разнесоха из целия Балкан, а думите, извирайки от сърцето и душата на коневлии, се увенчаха със заслужена награда. Групата грабна плакет, грамота за участие и грамота за отлични постижения. Самодейците затвърдиха достойно това отличие, което им бе връчено и през 2010 година.

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица се провежда на всеки пет години и от 80-те години на миналия век до днес Конево присъства със своята палитра от гласове.
В своите предишни участия групата за автентичен фолклор е печелила златен медал и индивидуални медали за всеки самодеец. През 2010 година бяха удостоени с грамота за отлични постижения и плакет, като тази година затвърдиха своите певчески и танцувални умения и се заърнаха с поредната голяма награда.
Изпълнителите са предимно жители на селото, наследници на румънските караманкьойлии, закърмени с бита и традициите на добруджанци и техният брой с всяка изминала година нараства.konevo (4)
„Горда съм от факта, че това макар и малобройно население съхранява и прославя името на селото. Не мога да подмина факта, че с всяка изминала година се наблюдава все по-голям интерес у младото поколение към фолклорните празници и традиции. Музикалността на песните с ритъма на танците завладяха както компетентното жури, така и публиката. Красотата на добруджанската носия с палитрата от цветове на чукманите, изкусно извезаните престилки, се разпростряха като дъга на копривщенската сцена. Усмивките по грейналите лица, блясъкът в очите, доказаха за пореден път, че духът на българина в село Конево все още живее. Емоцията от такова събитие няма как да не те кара да се гордееш с името „българин” – сподели художественият ръководител и председателят на читалището Нели Атанасова.
„Умората, напрежението, притеснението остават на заден план, когато изживееш, почувстваш и видиш резултата от добре свършената работа. Може би желанието и най-вече любовта към българското ни спомогнаха да бъдем това, което сме. Тук е мястото да изразя  огромни благодарности на всички членове на групата за автентичен фолклор къмчиталището.
От мое име и от името на групата отправям безкрайни благодарности и адмирации на хората, спомогнали и съдействали нашето участие на сцената да бъде факт, сред които Б. Басри, И. Дочков, Ек. Димитрова, Т. Иванов, Ст. Цветков, Р. Александров, М. Паскелев, Управителният съвет на читалище „Нов живот”. Те всички допринесоха за успеха ни“ – каза още Атанасова.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.