Комуникационният център на НАТО ще бъде в Горна Малина

Комуникационният център на НАТО ще бъде в Горна Малина край София. „Решението за изграждането на този модул е взето през месец май 2011 година. В него ще работят двама офицери и 55 сержанти и войници. Целта на Комуникационно-информационния център на НАТО е да осъществи връзка и даде възможност за по-добра комуникация между различните модули на страните от НАТО“, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти в Смолян.
Проекторешението е внесено в Народното събрание в петък и се надявам да стане факт другата седмица. Няма нищо обезпокоително, това решение е взето през 2011 година. Извършени са няколко обучения на наши специалисти, които са посетили Италия, Румъния и Турция. Имаме необходимата подготовка и бихме могли да стартираме проекта, допълни Ненчев.
Днес премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Николай Ненчев, които са в бедстващия регион на община Смолян, се срещнаха с военнослужещи от 101-ви Алпийски батальон. Ненчев беше запознат от командира на 101-ви Алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров с условията, при които военнослужещите оказват непрестанна помощна населението, както и с извършените до момента и с предстоящите им действия. Беше потвърдено, че комуникацията с местните власти е много добра.
Пред журналисти Николай Ненчев разясни внесения вчера проект на Закон за ратифициране на Споразумението за поддържане на гарнизон между Република България и Върховното главно командване на обединените въоръжени сили в Европа (SHAPE) относно базова поддръжка на Модул на КИС със способности за развръщане (DСM).
Основните усилия към момента са насочени към подготовка на модула за участието му по осигуряване на комуникационно-информационната поддръжка на щаба на операцията „Решителна подкрепа“ в Кабул, Афганистан от юли 2015 до януари 2016 година.
В последните минути на работния ден в петък в деловодството на Народното събрание бе внесен законопроект на Министерския съвет, с който се узаконява разполагането на батальон на НАТО на територията на България. Законопроектът е приет на заседание на правителството на 11 март. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.