Кметът отказа на майките в „Орел” да върне детската площадка

Със скандал и възмущение завърши срещата на кмета Валентин Василев с майки и бащи от „Орел”, които искат демонтираната от общината детска площадка пред блок 24, да бъде възстановена. Родителите на малки деца, които връчиха на местната администрация подписка, подкрепена от 133 млади семейства, бяха поканени от градоначалника на среща, на която той им съобщи, че ремонтираната и обезопасена от тях площадка, няма да бъде пусната в действие.
Василев обясни, че детският кът бил незаконен и опасен, и това, че родителите са проявили инициатива да го обезопасят, няма никакво значение. Нови площадки в „Орел” ще има, когато проектът за модернизация на квартала бъде реализиран, отсече кметът, без да можа да уточни кога ще стане това.
„Вие ни наказвате, за това, че сме проявили инициатива и сме ремонтирали площадката. Действате по сталински – няма площадка, няма проблем!“ обобщи от името на родителите Христо Георгиев, след като повече от час майките умоляваха кмета да върне люлките и пързалките на обезопасената и покрита с модерна настилка площадка. „Детето ми всеки ден гледа празния терен и пита защо ни взеха люлките?”, не скри болката си Йорданка Пенева, която има седемгодишно дете и чака второ.
Кметът обаче остана непреклонен и обяви, че въпреки гнева на стотици млади семейства в „Орел”, няма да върне площадката, защото била опасна. Докато течеше разговорът между него и родителите, стана ясно, че и останалите площадки в квартала са опасни, други вероятно също са незаконни, но те си стоят на мястото и в момента заплашват живота и здравето на играещите там деца. Кметът обаче е избрал да накаже точно децата от петте блока около 24 блок, защото ремонтирахме площадката с участието на общинския съветник Джипо Джипов, коментираха родителите на срещата.
„Ще подам сигнал, че е опасна и площадката пред блок 23. И нея ли ще махнете. Къде ще играят децата ни ?”, питаха майките, но отговор от общината не им бе даден.
Изморени от безплодния диалог, след час молби и аргументи, родителите напуснаха сградата на кметството. „Ще решим как ще продължим нататък. В „Орел” живият най-много млади семейства с малки деца, за нас е трудно да ги водим да играят в центъра. Трябват ни площадки. И тази, която сами си ремонтирахме, е срамота да стои празна, заради ината на кмета”, обобщиха за довиждане разгневените родители.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.