Кметът на Разград: Няма предпоставки за корупция в откритата обществена поръчка за облагородяване на жк „Орел“

Като безпочвени и несъстоятелни внушения, че той е в дъното на корупционна схема, определи днес кметът д-р Валентин Василев думите на общинските съветници Джипо Джипов, Иво Димитров и Мануел Василев от края на миналата седмица, че има предпоставки за корупция в открита обществена поръчка на община Разград за облагородяването на жк „Орел“.
„Внушения, но не конкретни обвинения, защото ако те са сигурни в твърденията си, би следвало да сигнализират компетентните органи. Тогава щяха да ми дадат основание да предявя иск срещу тях и да ги съдя за клевета“, категоричен бе В.Василев.
В защита на предлаганата обществена поръчка за „Орел“ кметът цитира текстове от действащия Закон за обществените поръчки от април 2016 г., според който критериите за възлагане на обществени поръчки са два: „най-ниска цена“ и „оптимално съотношение качество/цена“. „Конкретната обществена поръчка има за критерий „оптимално съотношение качество/цена“, каза д-р Василев.
„При критерия „оптимално съотношение качество/цена“ се оценява: цената, както и показатели, включващи качествени аспекти от предмета на поръчката. Такива качествени показатели законодателят сочи, че може да се отнасят до следното: „Технически параметри“ – като в тази обществена поръчка това е „Организация на изпълнението на поръчката“ или тъй нареченото „техническо предложение“ и „Технически условия“, като начин и срок на изпълнение или срок за завършване, а тук това е „Срок за изпълнение“.
Това са законовите показатели и измерители, които са допустими съгласно ЗОП и те са абсолютно точно възпроизведени в поръчката за ремонт на жк „Орел“, обяви кметът.
„Гаранционни срокове, като показатели за методиката за оценка на офертите в стария Закон за общественитe поръчки, водеха до абсурди от 30, 50 или 100-годишни гаранции и фирмите печелеха именно благодарение единствено на този показател.
При критерии „оптимално съотношение качество/цена“ е трудно да се обоснове как гаранционният срок влияе върху качеството на изпълнението, за да бъде включен в методиката за оценка“, смята В.Василев.
„В обществената поръчка за „Орел“ има цял раздел 4 „Гаранции“ от документацията, там са посочени всички гаранционни срокове. Те не са в методиката за оценка, не носят различни точки на кандидатите, но са неизменимо условие, валидно за всички участници, каза още градоначалникът.
Накрая той приведе пример от актуална съдебна практика, при който жалба за законосъобразност срещу същата методика за оценка, е отхвърлена като неоснователна и решението на Върховния административен съд е окончателно.
/e-Razgrad/

One Reply to “Кметът на Разград: Няма предпоставки за корупция в откритата обществена поръчка за облагородяване на жк „Орел“”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.