Кметът на Завет Ахтер Велиев осъди Прокуратурата за незаконно обвинение, ще получи обезщетение от 18 000 лева

Състав на Разградския окръжен съд осъди Прокуратурата на Република България  да заплати на кмета на Завет Ахтер Велиев 18 000 лева за незаконно обвинение. Сума от 9 000 лева му се присъжда като обезщетение за претърпени неимуществени вреди вследствие на незаконно повдигнато обвинение за извършване на престъпление, за което е оправдан. Искът на Велиев в тази му част е частично уважен, тъй като неговата претенция бе за 50 000 лв. за нанесените му психически страдания. Още 9 000 лева е осъдена да заплати прокуратурата на Велиев за претърпени имуществени вреди, изразяващи се в заплатени адвокатски възнаграждения.
Освен това държавното обвинение трябва да заплати на градоначалника 975.60 лева направени деловодни разноски в съдебното производство.
Припомням, че искът на Велиев бе по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, нанесени му по обвинението че като кмет на Завет е подписал неправомерно искане за отпускане на държавна помощ за възстановяване на джамията в Прелез – нещо, за което съдът го оправда, след като делото мина през всички инстанции.
От събраните доказателства по иска на Велиев срещу прокуратурата, съдът е установил, че в резултат на незаконното обвинение градоначалникът е претърпял неимуществени вреди, изразяващи се в изживян психически стрес в продължение на две години и седем месеца – от образуването на наказателното производство до окончателното му оправдаване. От показанията на разпитаните свидетели се установява, че в резултат на преживяванията по повод на обвинението, Велиев се е затворил в себе си, имал е притеснения, изпитвал е неудобство пред близките и познатите си, не е контактувал свободно с хората. Повдигането на незаконосъобразно обвинение за престъпление по служба, извършено именно в качеството му на лице, заемащо длъжността кмет, му е създало психически и социален дискомфорт в продължителен период от време , като при него е установено ,че през последната година и половина от водения наказателен процес е налице и леко изразено депресивно състояние ,настъпващо в отговор на продължително въздействие на стресова ситуация.
Що се отнася до заключението на комплексната  съдебно – медицинската експертиза ,съдът не приема ,че заболяването на Велиев от захарен диабет и придружаващата го хипертонична болест на сърцето се дължат само и единствено на влиянието на наказателния процес върху неговото здраве, тъй като е имало наследствена обремененост и други неблагоприятни фактори,които са способствали за възникване на заболяването, сочи в мотивите си съдът.
Решението на съда подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна в двуседмичен срок от връчването му на страните.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.