Кметът Василев замина за Швейцария по проекта опасните битови отпадъци

Кметът на Разград д-р Валентин Василев и шефът на дирекция „Програми и околна среда“ Недим Тахиров в общината от днес са на работно посещение в Швейцария, където ще се запознаят с детайли от проекта „Проучване и разработване на пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни отпадъци от домакинства“, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.
Делегацията от България включва представители на петте общини, които ще се включат в пилотния проект – Разград, Шумен, Левски, Созопол и Съединение, от Министерския съвет, Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.
Утре делегацията ще участва в семинар и посещение на инсинератор за изгаряне на отпадъци “Valorecï. В Базел ще бъде проведена дискусия на тема: „Политики в управлението на отпадъците и добри практики в Конфедерация Швейцария”, ще се коментира и ролята на кантоните и общините в управлението на отпадъци.
На 14 юли предстои посещение в търговски център, където ще бъде представено събирането на опасни отпадъци от домакинства чрез търговци, аптеки и магазини за санитарни материали. В центъра за събиране на отпадъци Walchwil, на групата от България ще бъде представена Асоциацията за управление на отпадъци ZEBA. Ще се проведе и дискусия на тема: „Видове отпадъци за събиране, количества, оборудване, здравословни и безопасни условия на труд, разходи, обезвреждане.“
Последният ден от посещението /15 юли/ ще бъде в Цюрих, където ще се представят процесите по управление на отпадъци в града, ще бъде направена и демонстрация на мобилно събиране.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.