КЕВР: Нови цени на електрическата енергия от 31 юли. Няма възможност за ново отлагане

Нови цени на електрическата енергия ще има от 31 юли. Затова има и нов ценови период. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов след заседание на регулаторния орган.
Иванов подчерта, че при обявяването на новите цени, ще бъде пояснено и какви ще бъдат ефектите от решението на КЕВР.
Иванов отрече върху него да е оказван натиск за решението каква да бъде новата цена на тока.„Към момента върху мен не се оказва никакъв натиск. Ако някои индиректно, чрез изявления пред медиите, се стремят да окажат такъв натиск, тези опити са напълно безуспешни. Изпълнявам закона, така както сме положили клетва“, заяви Иванов.
Иванов подчерта, че спазва законите, а те не дават възможност за отлагане на новия регулаторен период с още един месец.
„Причината за това е допълнението в Закона за енергетиката, което беше публикувано в брой 48 на Държавен вестник тази година. В него беше записано, че в ценовия регулаторен период, който приключва на 30-ти юни за цените на електрическата енергия, може да се удължи със срок до 1 месец от датата на изтичане на периода“, обясни Иванов.
На 31 юли КЕВР ще оповести ценово решение, което ще влезе в сила от 1 август и ще посочи подробно какви са промените и ефектите, възникнали от тях
Междувременно премиерът Бойко Борисов коментира от Луковит, че цената на тока не би трябвало да се повишава.
На въпрос дали смята, че протестите са основателни, той отговори: „Не мога да коментирам. Демокрация – всеки може да протестира колкото иска“, но напомни, че протестите от преди около две години са довели до 10 млрд. загуба на държавата и спрени еврофондове.
Сега в бизнеса отиват милиарди, вследствие на разплащането по европейските програми. Ръстът на икономиката мина 2%, събраните от контрабандистите са над 2,3 млрд. Ако някой може да се похвали с тези успехи за 25 години е добре дошъл, посочи премиерът.
Виждате, че не е нито лесно, нито приятно да си премиер, каза още Бойко Борисов.
Няма законова възможност за ново отлагане на решенията за нови цени на тока от 1 август, категоричен бе председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.
Днес в НС депутатите обсъждат Проект за решение за удължаване срока на действие на Временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката. Вносител е Валери Симеонов от ПФ. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.