И Холандия иска референдум за напускане на ЕС

/КРОСС/ Холандските гласоподаватели искат свой референдум по въпроса дали страната им да остане или да напусне пределите на ЕС. Това се случва в момент, когато в Брюксел се опасяват, че целостта на 28-членния блок е в опасност, пише The Daily Express.

Докато британците ще гласуват на 23 юни дали да останат, или да напуснат ЕС, в Съюза се появяват знаци, че гражданите също искат шанс да изразят мнението си относно ударения от криза политически съюз. В социологическо проучване в Холандия по-голямата част от гласоподавателите заявиха, че биха подкрепили провеждането на референдум за по-нататъшната им съдба в Съюза. Повече от 48% от гласоподавателите обаче биха желали Великобритания да остане в ЕС.
Същевременно заместник-председателят на евроскептичната партия UKIP Пол Нътъл заяви, че това не е изненадан. „Все повече и повече хора в ЕС разбират, че са част от политически проект, който се проваля и че ще са по-добре извън него“, добави той.
Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди холандците да не превръщат скорошния референдум в страната си за споразумението между ЕС и Украйна във „вот за Европа“. На 6 април в страната ще се проведе референдум относно споразумението за асоциация между Брюксел и Киев.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.