И в Турция е ден за избори

Днес в Турция ще се състоят предсрочните парламентарни избори. Във вота ще участват общо 16 партии и 21 независими кандидати, информира Анадолската агенция.
Правото си на глас ще могат да упражнят над 54 милиона души. Очаква се висока избирателна активност.
бщо 175 006 избирателни секции ще бъдат отворени в 08.00 часа местно време и ще бъдат затворени в 17 часа. Над 1,2 милиона турци, живеещи в чужбина, вече гласуваха в дипломатически представителства на Турция.
Проучванията на общественото мнение сочат, че от 16-те формации, които ще участват в изборите, четири партии може да преминат 10-процентния изборен праг. Предвижда се в новия парламент да влязат досегашната управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР), основната опозиционна Народнорепубликанска партия, Партията на националистическото действие (ПНД), както и прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН).
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова през август за нови парламентарни избори, след като продължилите два месеца преговори за съставяне на коалиционно правителство се провалиха.
В изборния ден ще бъдат засилени мерките за сигурност в цяла Турция, особено в районите с повишен риск от тероризъм – главно Югоизточната част от страната.
/Dnes.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.