И БСП внесе промени в Изборния кодекс, иска да отпадне електронното гласуване

И БСП внесе промени в Изборния кодекс, ден след обнародването на спорните поправки след преодоляното президентско вето.

На фона на исканията на българи, живеещи в чужбина, да им се осигури достъп за упражняване на конституционното им право на глас и да се върне режимът за разкриване на секции от кодекса на Мая Манолова, социалистите не само не предлагат никаква промяна за гласуването зад граница, но искат да се отмени отмени експерименталното електронното дистанционно гласуване, предвидено от 1 януари 2018 г., като единствена възможност всички българи да могат да гласуват.

До въвеждането на електронно гласуване се стигна след референдум през октомври 2015 г., когато 1 883 411 души гласуваха с „да“, макар и допитването да не беше валидно съвсем, тъй като не успя да постигне прага от над 3.5 млн. гласували.

БСП отново предлага изборите и референдумите да се провеждат в различни дни, но пък е предвидено, че по изключение може и да са в един ден.

Социалистите предлагат още гласуването да остане само „обществен дълг“, без да е записано като „задължително“ в закона. За сметка на това обаче не са предложили да отпадне „санкцията“ за заличаване на списъците, ако избирателите не са гласували на два последователни и еднакви по вид избора.

В проекта се предвижда още да се върне старият режим за образуване на кметства, в които се избира пряко кмет – от 400 да се намали отново на 100 жители.

От БСП предлагат да се въведе задължение за Централната избирателна комисия (ЦИК) за периодично оповестяване на избирателната активност в изборния ден. До 22 часа в изборния ден ЦИК трябва да обяви активността в страната и извън нея. Практиката досега е ЦИК да обявява крайната избирателна активност с окончателните резултати от изборите – 3 или 4 дни по-късно.

/ДНЕВНИК/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.