Исперих отново домакин на Дните на културно-историческото наследство

Исперих домакинства за тринадесети път на Дните на културно-историческото наследство. Официалното им откриване е на 28 септември от 17 часа в Музейната експозиция с изложбата „Археологическо лято 2015”, но Дните започнат още на 24 септември с Отворените врати на Археологическия резерват „Сборяново” и Свещарската гробница на 24 и 25 септември, а в Етнографската къща – до края на празниците на 9 октомври. Посещенията след предварителна заявка могат да се правят от 9 до 17 часа.car

В научната прорама на празниците са включени представяне на най-значимите археологически открития в България през 2015 година, във връзка с Европейските дни на културно-историческото наследство и гостуване изложбата от Историческия музей в Горна Оряховица – „Пороците: захар, кафе и сие”.
По време на Дните на културно-историческото наследства в Етнографската къща ще има Детска работилница „Царевични фантазии”. Изработените от децата предмети и украшения от царевица, царевични кочани и царевична шума ще бъдат показани в изложба по време на откриването на Панаира на царевицата на 5 октомври от 17 ч. пред Етнографската къща.
По време на панаира по традиция ще се проведат много популярните и аткрактивни състезания, като хокей с царевични кочани. Майстори на качамака ще дадат възможност на гостите на панаира да опитат приготвения от тях специалитет и да кажат кой е на-добър.
В програмата по време Царевичното парти е и концертът на самодейци-участници в национални конкурси.
Двуседмичните Дни на културно-историческото наследство се организират от Историческия музей в града и Общината.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.