Исперихски ученици на практика в Италия

Приключи петият успешно реализиран проект „Италианският опит в агротуризма” за практика на учениците в реална работна среда.
Двадесет ученика от специалностите „Земеделско стопанство”, „Селски туризъм” и „Механизация на селското стопанство” на Професионалната гимназия „Хан Аспарух” в Исперих бяха за три седмици на практика в град Сполето в Италия, придружени от двамата преподаватели Вася Янкова /координатор на проекта/ и Георги Георгиев.IMG_20150618_133053[1]
Практиката се проведе в биологичната ферма на Патрис Никлас, където учениците научиха как да започнат собствен бизнес в биологичното земеделие и в агротуризма, как да управляват финансите на фермата си и как да рекламират дейността си. За да добият по-пълна представа за биоземеделието, посетиха и други биоферми. По този начин те сравниха начина на работа и етапите на развитие в отделните стопанства.
Във фермата на Патрис Никлас учениците научиха как да отглеждат селскостопански животни по биологичен начин, как да приготвят ръчен хляб, пица и лазаня, участваха в почистването и меленето на житото, правеха заграждения с електропастир за кравите, овцете и конете в стопанството, прибираха изрязаните клони от маслиновите насаждения, почистваха и подготвяха стаи за туристите и др.
По време на престоя си в Италия учениците използваха английски език, но научиха и някои основни думи и изрази на италиански.
В почивните дни българската група посети градовете градовете Асизи, Терни и Рим. За доброто си представяне партньорите организираха отдих на Адриатическо море и на езерото Тразимено. Водопадът Марморе впечатли учениците с красотата си, девствената природа и живописните гледки.IMG_20150628_123710[1]Практиката приключи с връчването на Сертификати Europass, издадени съвместно от партньорите по проекта ПГ по СС „Хан Аспарух” – Исперих и Биологична ферма „Патрис“.
С реализирането на поредния европейски проект нашето училище се нарежда на челно място сред средните училища в област Разград, работещи по програма „Еразъм+“. Тукашните възпитаници учат, за да се реализират успешно в професионално отношение и работят по време на учебните практики, за да бъдат отлични професионалисти в своята област.

Координатор на проекта: Вася ЯНКОВА
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.