Иран блокира въздушното си пространство за правителствения самолет

Правителственият самолет е получил отказ да прелети през въздушното пространство на Иран при пътуването си към Саудитска Арабия. Това стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба след изявление на министъра на външните работи Екатерина Захариева.

„Правителственият самолет е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство“, съобщи в Рияд вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.
Полученият в последният момент отказ за прелитане е необясним и поради тази причина днес в МВнР в София е извикан временно управляващият иранското посолство у нас.

След като екипажът е получил искането за излизане от иранското въздушно пространство, той се е върнал към Турция и със съдействието на турските власти е получено разрешение за осъществяване на полета над иракска територия, обясни вицепремиерът.

Тя изрично подчерта, че българската страна е имала официално издадено разрешение за преминаване през територията на Иран и за отиване, и за връщане, още преди осъществяването на полета и всякакви твърдения за липса на разрешение и неспазване на процедурите, са неверни и спекулативни.

Както е известно отношенията между Саудитска Арабия и Иран са обтегнати в последно време и това е възможна причина за отказа от страна на Техеран.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.