Интерконекторът България-Гърция ще бъде завършен в средата на 2018 г.

Строителството на интерконектора, свързващ България и Гърция, ще започне през октомври 2016 г. и се очаква да завърши в средата на 2018 г., когато ще започне неговата търговска експлоатация. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова при подписването на окончателното инвестиционно решение по проекта.
„С подписването се дава решителен старт на този стратегически проект в областта на енергетиката. Интерконекторът е важен не само за България и Гърция, но и за региона. Той ще даде реална възможност за диверсификацията на източниците на природен газ“, отбеляза Петкова.
Тя благодари на Европейската комисия, която е включила връзка с Гърция сред 7-те ключови проекта. „Ще разчитаме и занапред на помощта на ЕК“, добави Петкова и подчерта, че „Осъществяването на газовата връзка с Гърция ще бъде в основата на българската концепция за изграждане на газов разпределителен център на територията на България“.
Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че е настъпило време „не да се говори за интерконектора, а да видим решителни действия“. Той обяви, че с ЕК сме започнали разговори за изграждането на газов хъб, който ще носи името „Балкан“.
Създадена е специална смесена комисия с експерти от двете страни, които да проучат въпроса по-подробно и да излязат с конкретни предложения през пролетта на следващата година. Дончев заяви, че Българи е готова да получава всякакъв газ, за да запълни своя хъб – каспийски, от терминали за втечнен природен газ и други източници, както и от местен добив. „Колкото повече източници, толкова по-добре“, отбеляза Дончев.
Нейният гръцки колега Панос Скрулетис също отбеляза значението на интерконектора за двете страни, Балканите и Европа. Според него нейното изграждане заедно с останалите проекти в газовата област, които се изграждат в Гърция, ще позволят на страната да се превърне във „важен хъб, който ще играе роля за цяла Европа“.
Европейската комисия и САЩ също поздравиха България и Гърция за днешното подписване. От името на специалният представител на САЩ за енергийните въпроси Амос Хохстейн поздравленията поднесе Мартина Стронг, шарже д’афер в посолството в София. Тя каза, че Вашингтон ще продължи да подкрепя двете страни в търсенето на повече енергийна сигурност. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.