Интересите на европейците във Великобритания ще бъдат защитени, смята Кристалина Георгиева

В преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз ще се търси защита за гражданите на ЕС, които работят на Острова, казва в интервю за „Стандарт“ вицепрезидентът на Еврокомисията Кристалина Георгиева.

„Това е двупосочна улица, затова вярвам, че ще намерим решение в интерес на всички ни“, коментира тя процеса, в който ЕС ще търси най-добри условия за европейците, живеещи във Великобритания, докато отсрещната страна ще защитава своите граждани в ЕС.

„Те са и ще продължат да бъдат наши съседи, казва за британците еврокомисарят. Те са остров, не кораб, който може да отплава към далечни морета.“

27-те страни от съюза представляват пазар от 225 млн. души, а Великобритания – от 65 млн. души. Интересът е за взаимен, но единият пазар е много по-голям и предоставя повече предимства, което трябва да бъде отчетено в преговорите, смята Георгиева.

През 2017 година по европрограми ще бъдат изплатени по-малко средства, отколкото в предходната година, като причината е в по-късното влизане на новата финансова рамка, обяснява комисарят по бюджетната политика на съюза.

Лошо е за нетните платци като Германия, Франция и Холандия, защото ще платят по-малко сега и повече в края на периода. Но лошо е и за нетните получатели, сред които е България, защото през 2017 г. по-малко средства ще стигнат до тях, сочи Георгиева.

Според нея темпото на усвояване на средства от кохезионните фондове в България е сходно с това на останалите и в никакъв случай на сме най-слабият ученик.

 

ДНЕВНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.